Επικοινωνία

"ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ"

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών διοργανώνει ενημερωτική ομιλία με θέμα «Σύγχρονη Πειρατεία» με ομιλητή το Ναυτικό Διοικητή Ιονίου, Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Μαντέλη.

Θα υπάρξει δυνατότητα, εάν το επιτρέψει ο χρόνος, να γίνει παρουσίαση της Εποποιίας των Βαλκανικών πολέμων και εντεύθεν.

Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ι.Ο.Πατρών, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 12/12, στις 19:30.


"ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών διοργανώνει ενημερωτική ομιλία με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Αρχαία Ελλάδα» με ομιλητή τον Δρ. Κώστα Φίλη, αρχαιολόγο ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων.

Σκοπός της ομιλίας είναι η παρουσίαση της ναυπηγικής τεχνικής (τύποι πολεμικών και εμπορικών πλοίων, έμποροι και ναυτικοί κλπ), ναυτικών εγκαταστάσεων - νεώσοικων (π.χ. Οινιαδών), ευρημάτων ναυαγίων της ευρύτερης περιοχής του Πατραϊκού κόλπου και ναυμαχιών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. 

Η ομιλία θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ι.Ο.Πατρών, την Τετάρτη 21/11/12, στις 20:00.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ 2012»

 Με πολλές συμμετοχές από πολλούς ομίλους (Πάτρα, Ρίο, Κιάτο, Ακράτα, Αίγιο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Καλαμάτα), με τους καλύτερους αθλητές της περιφέρειας και την παρουσία του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Χριστόνικου Γιαννίρη, διεξήχθη, το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Νοεμβρίου, ο Διασυλλογικός αγώνας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 2012».

Ο αγώνας, αρχικά, είχε αναγγελθεί ως αγώνας προετοιμασίας για το Περιφερειακό του Μαρτίου αλλά φαίνεται ότι οι διοργανώσεις του Ι.Ο.Πατρών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καλών αθλητών και των ομίλων της περιοχής, αφού τόσο ο όμιλος όσο και ο στίβος δίνουν την ευκαιρία να διεξαχθούν πολύ καλοί αγώνες.

Οι καιρικές συνθήκες, ειδικά το Σάββατο, ήταν δύσκολες για το στήσιμο ελεγχόμενου στίβου, όπως συνηθίζεται σε αγώνες Ολυμπιακού τριγώνου, αλλά ανέβασαν το βαθμό δυσκολίας λόγω συχνών αλλαγών στην ένταση και τη διεύθυνση και τελικά έδωσαν τη δυνατότητα να διεξαχθεί ένας δυνατός και δύσκολος αγώνας με συχνές ανατροπές. Ο καιρός αυτή τη φορά δεν ευνόησε τους ελαφριούς και τους αρχάριους αθλητές αλλά ικανοποίησε όλες τις αποστολές, αφού ήταν ένα πολύ καλό τεστ.

Στα Optimist στην τελική κατάταξη και μετά από συχνές αλλαγές στην κορυφή,  1η θέση γενικής και τζούνιορ κέρδισε ο Κωνσταντίνος Λίτσας του Ν.Ο. Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», ενώ στα Laser, εντυπωσιακή ήταν η επικράτηση του Clark-Lens Leo Thomas του Ν.Ο.Λευκάδος, ο οποίος κέρδισε και τις 5 διαδρομές.

Από τον Ι.Ο.Πατρών συμμετείχαν στα Optimist οι αθλητές Αχιλλέας-Αλέξιος Αργυρίου, Ιωάννης Σιώκος, Βασίλειος Χάχαλης, Διονύσιος Τσακαρισάνος, Λάμπρος Γεωργόπουλος, Αριστοτέλης Κουλουμπής Καλογερόπουλος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Αθανάσιος Τριανταφυλλόπουλος, Σταύρος-Παναγιώτης Τσαπάρας, Ευάγγελος Κοτσάκος και στα Laser οι Βασίλειος-Πέτρος Καρπούζας και Φώτιος Αλεξόπουλος.

Παράλληλα με τον αγώνα, την Κυριακή 18/11, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου συνάντηση των εκπροσώπων των Ομίλων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, στην οποία παραβρέθηκαν η κα Ελ. Σιάγκρη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και ο κ. Δ. Κακαλίκας, Έφορος Δυτ. Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPTIMIST "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ"

Με τη συμμετοχή στο Διασυλλογικό αγώνα του Αιγίου, η αγωνιστική ομάδα των optimist του Ι.Ο.Πατρών ξεκίνησε την προετοιμασία της στο μακρύ δρόμο μέχρι το Περιφερειακό που θα γίνει την Άνοιξη και το Πανελλήνιο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2013.

Ο αγώνας διεξήχθη στον κόλπο του Αιγίου με διοργανωτή όμιλο τον Ν.Ο. Αιγίου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και τη συμμετοχή 44 αθλητών από τους ομίλους: Ι.Ο.Πατρών,  Α.Ι.Ο.Ρίου «ΙΑΣΩΝ», Ν.Ο. Αιγίου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», Ν.Ο.Κιάτου και Ν.Α.Ο.Γαλαξειδίου.

Οι συνθήκες ήταν ήπιες για την εποχή, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία και σε νεοφώτιστους αθλητές να πάρουν το βάπτισμα του πυρός σε αγώνες.

Μετά από 6 ιστιοδρομίες, η αποστολή του Ι.Ο.Πατρών επέστρεψε με 2η θέση στα αγόρια και 3η στη γενική του Αχιλλέα-Αλέξιου Αργυρίου, 3η θέση στα αγόρια και 5η στη γενική του Βασίλη Χάχαλη, 2η θέση στα Junior και 7η γενικής του Ιωάννη Σιώκου, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Διονύσης Τσακαρισάνος με 5η θέση στα αγόρια και 12η γενικής και ο Λάμπρος Γεωργόπουλος με 5η θέση στα junior και 13η γενικής.

Από την υπόλοιπη ομάδα του Ι.Ο.Πατρών, 18ος γενικής ο Ευάγγελος Κωτσάκος, 19ος ο Αριστοτέλης Κουλουμπής–Καλογερόπουλος και ακολουθούν οι Αθανάσιος Τριανταφυλλόπουλος, Κων/νος Μυλωνάς, και Σταύρος Τσαπάρας.


Ράλι Ιονίου 2012

Στον απόηχο της περσινής πετυχημένης διοργάνωσης του Ράλι Ιονίου, τα σκάφη ταξιδεύουν προς την Κέρκυρα προκειμένου να λάβουν μέρος στη φετινή μεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της περιοχής μας.

21 πατρινά σκάφη με 80 περίπου ιστιοπλόους βρίσκονται καθ’ οδόν, ενώ ο φετινός αριθμός σκαφών αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 και δεν θα λείψουν οι ξένες συμμετοχές.

Φέτος, κύριος διοργανωτής είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας με συνδιοργανωτές τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, τον Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας, τον Aθλητικό Όμιλο Ιθάκης «H Πρόοδος», τον Nαυταθλητικό Όμιλο Κεφαλληνίας-Ιθάκης, και τον Ναυτικό  Αθλητικό Όμιλο Ζακύνθου.

Η φετινή διοργάνωση θα ξεκινήσει με ένα μικρό αγώνα όρτσα-πρύμα, στην Κέρκυρα, ο οποίος δεν είναι ενταγμένος στο Ράλι και τη Δευτέρα 6/8, θα γίνει η πρώτη ιστιοδρομία με προορισμό τη Λευκάδα, την Τετάρτη 8/8, η 2η ιστιοδρομία Λευκάδα-Ληξούρι, την Παρασκευή 10/8, η 3η Ληξούρι-Ζάκυνθος και ο αγώνας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12/8 με την 4η ιστιοδρομία Ζάκυνθος-Ιθάκη.

Τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών που συμμετέχουν στον αγώνα είναι:

ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ με κυβερνήτη τον Νίκο Κακαβούλα, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Δάκη Ιωαννίδη, ΑΝΑΛΗΜΜΑ με κυβερνήτη τον Λάμπρο Χάρη, ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μαραγκουδάκη, ΕΥ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Κονιαβίτη, EX ANIMO με κυβερνήτη τον Σπύρο Αντωνιάδη, ΗΡΙΔΑΝΟΣ με κυβερνήτη τον Σάκη Ραυτόπουλο, IRIDINI με κυβερνήτη τον Λάκη Νικολάτο, ΙΡΙΣ με κυβερνήτη το Δημήτρη Τσελίκα, ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο, ΜΙΧΑΛΗΣ με κυβερνήτη τον Δήμο Παπαμήτρου, ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Γεωργίου, ΟΝΑΡ με κυβερνήτη τον Γιώργο Αντύπα, ΠΥΘΕΑΣ με κυβερνήτη τον Νίκο Ιατρίδη, CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη, SIBA με κυβερνήτη τον Θύμιο Μπούντα, ΣΟΦΙΑ με κυβερνήτη τον Κώστα Μαλαμή, ΣΩΚΡΑΤΗΣ Π. με κυβερνήτη τον Αντώνη Μπαρμπέτα, ΧΥΜΟΥΛΗΣ με κυβερνήτη τον Γιώργο Χύμα, ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή και ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γιώργο Θεοδώρου.


Κύπελλο Windsurfing Formula & Formula Experience 2012

Η ευρύτερη Περιοχή του Δρεπάνου είχε την τιμητική της όλη την προηγούμενη εβδομάδα, αρχικά με τις φωτιές και κατόπιν με μία μεγάλη διοργάνωση, το πανελλήνιας εμβέλειας Κύπελλο Windsurf Formula και Formula Experience 2012.

Εκστασιασμένοι από το μέγεθος της καταστροφής κατέφθαναν οι αθλητές από όλη την Ελλάδα, αφού η περιοχή αποτελεί ένα ιδιαίτερο γι’ αυτούς μέρος. Η ποικιλία των αντιθέσεων, βουνό - θάλασσα, υπήνεμα - ανεμοδαρμένα, καμένα - εύφορα, απομονωμένα - κοσμικά, αλλά κυρίως με ιδανικές για το σερφ συνθήκες έχει κάνει αυτό το μέρος ξεχωριστό και αγαπημένο για όλους τους φίλους της ιστιοσανίδας.

Οι συμμετοχές ήταν αρκετές και από διάφορα μέρη από όλη την Ελλάδα, με πιο μακρινές εκείνες των αθλητών από την Καβάλα, και από την Ιταλία, αφού το Δρέπανο μετράει πολύ στην βαθμολογία (συντελεστής 2) αλλά κυρίως διότι ο αγώνας θα ανακήρυσσε και τον Πανελληνιονίκη.

Ο διοργανωτής όμιλος, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, με τη σημαντική εμπειρία του από μεγάλες διοργανώσεις, διοργάνωσε έναν αγώνα πλούσιο, με πολλές κούρσες (12 ιστιοδρομίες) με ποικιλία εντάσεων ανέμου, από ασθενείς στο όριο των 7-10 μιλίων έως και δυνατές κούρσες στα 20-25 μίλια, ο οποίος ικανοποίησε τους αθλητές. Ο στίβος στήθηκε σωστά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η περιοχή (σημ. μεγάλα βάθη για αγκυροβολία και δυνατά ρεύματα) και έδωσε την ευκαιρία να διεξαχθούν κούρσες τεχνικά άψογες. Η ομάδα του Ιστιοπλοϊκού, Αρ. Σιμάκης, PRO (Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνων), Κ. Καλογερόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ενστάσεων, Ν. Κακαβούλας, σκάφος επιτροπής αγώνων, Δ. Βόγλης, Π. Σιμάκης, Επιτροπές Ενστάσεων και στίβος και ο Αχ. Αργυρίου, σηματορείο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με αποκορύφωμα 5 κούρσες την τελευταία μέρα των αγώνων και 4 το Σάββατο, με την τελευταία κούρσα να ολοκληρώνεται στις 21:00, το σούρουπο. 

Αγωνιστικά, από τις πρώτες ιστιοδρομίες ο συναγωνισμός ήταν έντονος στη γενική κατηγορία, με εντυπωσιακές μονομαχίες των Σολιδάκη, Βλαχάκου και Σκαρλάτου όσο και στην κατηγορία Free Formula. Η κατηγορία διακρίνεται για τις μεγάλες ταχύτητες των σκαφών, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό των αγωνιζομένων. 30 αθλητές συμμετείχαν.

Πρωταθλητής Ελλάδος για το 2012 αναδείχτηκε ένας εξαίρετος αθλητής, ο Βασίλης Σολιδάκης, με 2ο τον Δημήτριο Βλαχάκη και 3ο τον Νικόλαο Σκαρλάτο.

Στην κατηγορία Free Formula, 1ος ο Γιάννης Ψαθάς, με 2ο τον Θεόδωρο Γουργούλη και 3ο τον Άγγελο Τριανταφύλλου.

Στους grand master (άνω 45 ετών) 1ος ο Χρήστος Φράι, στους veteran (άνω των 55 ετών) 1ος ο Γιάννης Αλεξόπουλος και στους νέους ο Στρατής Δούκας.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 73ης ΣΙΑΘ

Οι απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους της 73ης ΣΙΑΘ θα γίνει την Πέμπτη 5/7, ώρα 20:30, στο Εντευκτήριο του Ομίλου.

Οι απόφοιτοι της 73ης ΣΙΑΘ είναι οι εξής:

ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΩ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΖΑΒΕΡΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΑΦΟΥΣΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΓΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΙΩΜΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΣΕΡΜΠΙΝΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ
ΤΣΙΓΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΡΑΓΚΟΥ ΒΙΚΗ
ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΓΩΝΑΣ "ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ"

Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος αγώνων Ιστιοπλοΐας για το 2012, ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 24-06-2012, ο γνωστός Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «Σωτήρης Μιχαλόπουλος», Ιδρυτή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών.

Ο αγώνας, όπως κάθε χρόνο, είχε μία Ιστιοδρομία με διαδρομή Πάτρα–Οξειά–Πάτρα, περίπου 60 ν.μ. και αποτελεί μια από τις ιδιαίτερα μακροσκελείς Ιστιοδρομίες σε Πανελλαδικό επίπεδο. Η εκκίνηση δόθηκε το Σάββατο 23-06-2012, στις 10:50 περίπου, με καθυστέρηση 50' λεπτών, λόγω της άπνοιας που επικρατούσε στην περιοχή.

Στην εκκίνηση βρέθηκαν 12 σκάφη του Ι.Ο.Πατρών, τα οποία με ασθενή άνεμο έβαλαν ρότα για τη νήσο Οξειά, όπου υπήρχε σημαδούρα στροφής και σκάφος Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μέχρι τις 21:00, επικρατούσαν μέτριοι άνεμοι, που ανά διαστήματα παρουσίαζαν αυξομειώσεις και εναλλαγές ως προς τη διεύθυνσή τους. Το σκάφος «ΑΝΑΛΗΜΜΑ» καβατζάρισε πρώτο τη σημαδούρα στη ν. Οξεία, περίπου στις 19:00, ενώ το τελευταίο σκάφος έφτασε εκεί περίπου στις 23:30. Έως εκείνη την ώρα, όλος ο στόλος είχε μία σχετικά καλή ταχύτητα αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει, με τη δύση του Ηλίου επήλθε η απόλυτη άπνοια. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε ο χρόνος να λειτουργεί αντίστροφα. Τα σκάφη, πλέον, μεσοκάναλα, ακίνητα, με σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, αφού δεν είχε φεγγάρι και αντίστοιχα τα πληρώματα να «ξεκουράζονται» με βάρδιες. Μόνη ελπίδα, να περάσει η νύχτα και κάποιος ελαφρύς άνεμος να τους δώσει τη δυνατότητα να φτάσουν εγκαίρως στον τερματισμό.

Κάποιοι, δυστυχώς όχι όλοι, οπλισμένοι με υπομονή, επιμονή, ενδεχομένως με πιο οργανωμένο πλήρωμα κατάφεραν να τερματίσουν εγκαίρως και να ολοκληρώσουν όλη τη διαδρομή. Κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν υπό την πίεση της άπνοιας και της απόλυτης ακινησίας.

Πρώτο τερμάτισε το σκάφος «ΑΝΑΛΗΜΜΑ», μετά από περίπου 19 ώρες και 40 λεπτά από την εκκίνηση, ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε μετά από 32 ώρες με πολύ ασθενείς ανέμους!!!

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν αλλά κυρίως σε αυτούς που απέδειξαν ότι με όποιες συνθήκες, αν έχεις επιμονή και πιστέψεις στην προσπάθειά σου, θα τα καταφέρεις!!!

Επίσης, συγχαρητήρια και στις επιτροπές στη ν. Οξεία και στον Τερματισμό, που όλες αυτές τις ώρες βρίσκονταν σε αναμονή των αγωνιζομένων.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ο το σκάφος ΑΝΑΛΗΜΜΑ με κυβερνήτη τον Λάμπρο Χάρη και πλήρωμα τους Παναγιώτη Αποστολόπουλο, Φώτη Ασημακόπουλο, Κωνσταντίνο Κυρούση και Άγγελο Παπανικολάου.

2ο το σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Ηρωδίωνα Ιωαννίδη και πλήρωμα τους Δημήτριο Μπάρκουλα και Πένυ Ντέντε.

3ο το σκάφος ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δημήτριο Φασουλή και πλήρωμα τους Αναστάσιο Φασουλή και Λουκά Καραγκούνη.

4ο το σκάφος ΕΥ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Κονιαβίτη.

5ο το σκάφος ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Θεόδωρο Καραχάλιο.

6ο το σκάφος ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Λιναρδάτο.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ FUN 2012

35 αθλητές από όλη την Ελλάδα, με 3 ξένες συμμετοχές από Βουλγαρία, έφτασαν στο Δρέπανο να διεκδικήσουν το Πανελλήνιο κύπελλο FUN στην ιστιοσανίδα. Ανάμεσά τους και 5 τοπικές συμμετοχές, από τον Ν.Ο.Πατρών οι Κ. Θωμόπουλος και Π. Κολλιόπουλος, από τον Α.Ι.Ο. Ρίου «Ιάσων» ο Φ. Πολυχρονόπουλος, από τον Ν.Ο. Αιγίου «Ποσειδών» ο Μ. Ευσταθιάδης και από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών ο Κ. Καραβατάς.

Το Δρέπανο θεωρείται από τους καλύτερους στίβους για windsurf Πανελλαδικά, αφού διαθέτει συνθήκες κατάλληλες σε ένταση και διεύθυνση ανέμου. Αυτή τη φορά, όμως, ο άνεμος με την απουσία του αποφάσισε να ταλαιπωρήσει τους αγωνιζόμενους και την επιτροπή αγώνα, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία αγώνα έχει όριο πάνω από τους 12 κόμβους. Οι προσπάθειες της επιτροπής αγώνων ήταν μεγάλες και μόνο χάρις στη μεγάλη εμπειρία του προέδρου της επιτροπής αγώνων, Στέφανου Γράψα έγινε δυνατό να ολοκληρωθούν οι κούρσες μέσα από αυξομειώσεις του ανέμου σε ένταση και διεύθυνση. Ενδεικτικά, την πρώτη ημέρα, λόγω των συνεχών αλλαγών και της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου, οι αθλητές παρέμειναν 5 ώρες στο στίβο χωρίς να γίνει δυνατόν να ολοκληρωθεί ούτε μία κούρσα. Την δεύτερη μέρα των αγώνων, η επιτροπή εκμεταλλεύτηκε ένα ανέβασμα του ανέμου στα 12 – 13 μίλια και ολοκλήρωσε τις κούρσες οι οποίες έβγαλαν νικητή. Την Κυριακή, η απουσία του ανέμου δεν έδωσε τη δυνατότητα στους αθλητές να κάνουν κι άλλες κούρσες και να βελτιώσουν τις θέσεις τους και άφησε παραπονούμενους εκείνους που λόγω ατυχίας ή παράβασης κανονισμών είχαν κοπεί στα προκριματικά.

Τελικά, πρωταθλητής αναδείχτηκε ο  Νίκος Αθανασάκης, με 2ο τον Θεοχάρη Ζώη και 3ο τον Δημήτρη Αναγνωστάκη.  

Ο αγώνας ήταν συνδιοργάνωση του Ιστιοπλοϊκού και του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και η χορηγός εταιρεία Globo έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί η εικόνα των αγώνων αλλά και της τοποθεσίας σε όλη την επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό.


ΑΓΩΝΑΣ "ΣΑΒΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ"

Το Σάββατο 02/06/2012 στις 12:00πμ δόθηκε η εκκίνηση του Ιστιοπλοϊκού αγώνα που διοργάνωσε ο Ι.Ο.Πατρών το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στον Σάββα Γεωργίου, τον Έλληνα θαλασσοπόρο, ο οποίος το 1956 διέσχισε τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο με το ιστιοπλοϊκό σκάφος "Xαρά" μόλις 8.5 μέτρων, το οποίο μάλιστα δεν διέθετε -έστω μικρής ισχύος- μηχανή!

Ο τερματισμός της 1ης ιστιοδρομίας ήταν μεταξύ της νήσου Τριζόνια και του ΝΔ άκρου της νήσου Αγ.Ιωάννης. Από πλευράς καιρικών συνθηκών η 1η ιστιοδρομία εξελίχθηκε με ΔΝΔ 3-4 μποφόρ με αποτέλεσμα τα 21 αγωνιζόμενα σκάφη να τερματίσουν σε περίπου 2,5 ώρες.

Κατά την 2η Ιστιοδρομία η εκκίνηση δόθηκε την Δευτέρα 04/06/2012 στις 10:00 από τα Τριζόνια με προορισμό το Ρίο και με ανέμους Δ εντάσεως 5-6 μποφόρ μέχρι το Δρέπανο και στη συνέχεια περίπου στα 4 μποφόρ μέχρι τον τερματισμό.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 72ης ΣΙΑΘ

Οι απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους της 72ης ΣΙΑΘ θα γίνει τη Δευτέρα 11/6, ώρα 21:00, στο Εντευκτήριο του Ομίλου. Οι απόφοιτοι της 72ης ΣΙΑΘ είναι οι εξής:

ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΚΡΙΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΥΡΤΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΑΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΠΑΛΑΔΑΚΗΣ-ΚΟΤΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΣΩΧΩΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΧΑΡΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ


ΑΓΩΝΑΣ "ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΟΝΑ"

Ο αγώνας ανοικτής θαλάσσης με την επωνυμία «ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΟΝΑ» και με διαδρομή Πάτρα-Φίδαρης-Κρυονέρι είναι ο πρώτος μίας σειράς ιστιοδρομιών μέχρι τον Ιούλιο, ο οποίος αναδύει σε όλο το μεγαλείο του την ιστιοπλοϊκή ομορφιά του Πατραϊκού, με τα τοπικά χαρακτηριστικά του καιρού, τις αυξομειώσεις του ανέμου κοντά στα βουνά, τις μικρές αλλαγές στο κέντρο και τα ρεύματα που κάποτε καθόριζαν τις ρότες των ιστιοφόρων στο πέρασμά τους από τα μέρη μας.

20 σκάφη συνολικά (μαζί με τα σκάφη επιτροπών) και 60 ιστιοπλόοι έλαβαν μέρος στον αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε με καθυστέρηση το Σάββατο λόγω αρχικής άπνοιας. Ο μαΐστρος έφτασε τη γραμμή εκκίνησης κατά τις 12.30 και τα σκάφη σαν σε «γραμμή παραγωγής» έφυγαν για το σημείο στροφής. Λόγω του ελαφριού ανέμου από το στόλο σημαντικό πλεονέκτημα είχαν εκείνα τα οποία μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν πέσει στο νερό. Την κανονιά στο πήγαινε πήρε το ΙΡΙΣ ακολουθούμενο από το IRIDINI, ΦΟΙΒΗ και TI MOUN. Τα σκάφη διανυκτέρευσαν στο Κρυονέρι και την Κυριακή εκκίνησαν για το αντίστροφο σκέλος. Οι συνθήκες ίδιες, με τα σκάφη να πλησιάζουν την Πάτρα με τα μπαλόνια, χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα. Η σειρά τερματισμού ήταν η, σχεδόν, ίδια, με το ΙΡΙΣ, το IRIDINI, το ΦΟΙΒΗ και μετά το ΣΟΦΙΑ να τερματίζει, ακολουθούμενο από το ΧΥΜΟΥΛΗΣ, ΠΥΘΕΑΣ,  CHER,  ΚΙΡΚΗ ΙΙ, ΗΡΙΔΑΝΟΣ, TI MOUN , ΧΡΙΣΤΙΝΑ, EX ANIMO, ΡΟΖΑ Φ., ΧΑΡΑ, ΑΡΓΩ, ΕΥ, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, ΝΗΠΕΝΘΕΣ. Στον αγώνα συμμετείχε και το σκάφος ΡΟΔΟΣ του Ν.Ο. Μεσολογγίου.

Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

Κατηγορία ORC international

1η νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή

2η νίκη σκάφος ΗΡΙΔΑΝΟΣ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Διονύση Ραυτόπουλο

3η νίκη σκάφος ΑΡΓΩ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Λιναρδάτο

Κατηγορία ORC club

1η νίκη σκάφος ΚΙΡΚΗ ΙΙ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Απόστολο Αποστολόπουλο

2η νίκη σκάφος ΙΡΙΣ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Δημήτριο Τσελίκα

3η νίκη σκάφος ΧΥΜΟΥΛΗΣ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Χύμα

Κατηγορία ORC club N/S

1η νίκη σκάφος ΠΥΘΕΑΣ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Νίκο Ιατρίδη

2η νίκη σκάφος EX ANIMO, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Σπύρο Αντωνιάδη

3η νίκη σκάφος ΧΑΡΑ, του Ι.Ο.Πατρών, με κυβερνήτη τον Αναστάσιο Φασουλή


ΡΑΛΙ ΙΟΝΙΟΥ 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Σάββατο 4/8 και Κυριακή 5/8

Ώρα 12.00-18.00: καταμετρήσεις και επιθεωρήσεις σκαφών.

Κυριακή 5/8: Κύπελλο Αλκινόου

Ώρα 13.00: Παλινδρομική διαδρομή στην Κέρκυρα (προαιρετικός αγώνας παλινδρομικής διαδρομής στον κόλπο της Γαρίτσας, ο οποίος δεν προσμετράται στη Γενική Βαθμολογία του Ράλι Ιονίου, αλλά αποτελεί ξεχωριστό αγώνα.).

Ώρα 20.00: Συγκέντρωση κυβερνητών

Ώρα 21.00: Δεξίωση υποδοχής αθλητών και απονομή κυπέλλου Αλκινόου.

Δευτέρα 6/8: 1η ιστιοδρομία Κέρκυρα–Λευκάδα  

Ώρα 11.00: Εκκίνηση από το λιμάνι της Λευκίμμης και τερματισμός Βόρεια είσοδος διαύλου Λευκάδας.

Τρίτη 7/8: Ώρα 21.00:  Απονομή 1ης ιστιοδρομίας στη Λευκάδα

Τετάρτη 8/8: 2η Ιστιοδρομία: Λευκάδα-Κεφαλονιά

Ώρα 10.30: Εκκίνηση Βορειοδυτικά της Βορείου εισόδου του διαύλου Λευκάδας και τερματισμός δυτικά του Φάρου στο Αργοστόλι.

Πέμπτη 9/8: Ώρα 21.00: Απονομή 2ης ιστιοδρομίας στην Κεφαλονιά

Παρασκευή 10/8: 3η ιστιοδρομία: Κεφαλονιά-Ζάκυνθος

Ώρα 11.00: Εκκίνηση δυτικά του φάρου του Αργοστολίου & τερματισμός  Βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κρυονέρι.

Σάββατο 11/8: ώρα 21.00: Απονομή 3ης ιστιοδρομίας στην Ζάκυνθο

Κυριακή 12/8 : 4η ιστιοδρομία: Ζάκυνθος-Ιθάκη

Ώρα 11.00: Εκκίνηση Βόρεια του λιμανιού της Ζακύνθου - Άτοκος αριστερά και τερματισμός Ανατολικά του Ακρωτηρίου Αγ. Ηλίας-Ιθάκης

Δευτέρα 13/8: Ώρα 20.30: Απονομή 4ης ιστιοδρομίας και γενικής βαθμολογίας Ράλι Ιονίου.


Περιφερειακό Πρωτάθλημα ΝΔ Ελλάδας & Ιονίου Optimist και Laser 4,7

Διεξήχθη με επιτυχία το Περιφερειακό Πρωτάθλημα ΝΔ Ελλάδας & Ιονίου Optimist και Laser 4.7, στις 23-25 Μαρτίου, στο Κιάτο. Η συμμετοχή των αθλητών ήταν πολύ μεγάλη, έλαβαν μέρος 121 αθλητές.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους μικρούς αθλητές λόγω της άπνοιας, ωστόσο την τελευταία ημέρα, με μέτρια ένταση ανέμου, ολοκληρώθηκαν οι ιστιοδρομίες.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών εκπροσωπήθηκε από τους αθλητές Αργυρίου Αχιλλέα-Αλέξιο, Γεωργόπουλο Λάμπρο, Καρπούζα Βασίλειο-Πέτρο, Κουλουμπή-Καλογερόπουλο Αριστοτέλη, Τσακαρισάνο Διονύσιο, Τσαπάρα Σταύρο-Παναγιώτη, Σιώκο Ιωάννη, Χάχαλη Βασίλειο και Χρυσοβιτσάνου Διονυσία στην κατηγορία Optimist και τις αθλήτριες Δανιά Κωνσταντίνα και Ζωγοπούλου Ελένη στην κατηγορία Laser 4,7.

Ο αθλητής Σιώκος Ιωάννης κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία Optimist 11χρονων και ο Αργυρίου Αχιλλέας-Αλέξιος βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση προκειμένου να διεκδικήσει μία θέση στην εθνική ομάδα Optimist 2012.


ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΜΙΛΩΝ "ΘΕΜΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 11-12 Φεβρουαρίου από τον Ι.Ο.Πειραιώς η διοργάνωση του Κυπέλλου Ομίλων "Θέμης Μαγουλάς” για σκάφη PLATU25 με συνολικά 11 ομίλους.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών συμμετείχε με το σκάφος “ΝΙΚΟΛΑΣ” GRE-2507, ιδιοκτησίας του κ. Λουκά Φραντζεσκίδη (Ν.Ο.Π.Φ.) και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση, με κυβερνήτη τον Λάμπρο Χάρη και πλήρωμα τον Χρήστο Σπανόπουλο, την Κωνσταντίνα Δανιά και τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο.

Μεγάλος νικητής ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χαλκίδος ενώ ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών κατέλαβε την 9η θέση.

Με απόφαση του ΔΣ τα έξοδα της αποστολής, καλύφθηκαν από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα επισκεφθείτε: www.iop.gr/pdf/omilon12.pdf


ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2011- ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Χθες, 8 Φεβρουαρίου, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών πραγματοποίησε στο εντευκτήριό του σεμινάριο με θεματολογία τα νέα και τις εξελίξεις στους αγώνες καθώς και τα συστήματα καταμέτρησης και έκδοσης αποτελεσμάτων για σκάφη ανοικτής θάλασσας. Εισηγητής της ομιλίας ήταν ο  κύριος Παναγιώτης Παπαποστόλου, Rating Officer της Ε.Α.Θ. (Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας), μέλος του τεχνικού προσωπικού του ORC (Technical  Committee ORC) και πάνω από όλα ιστιοπλόος. Η προσέλευση των ακροατών ήταν ικανοποιητική, το ενδιαφέρον μεγάλο και οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή. Αυτό που δεν ήταν αρκετό ήταν ο χρόνος ο οποίος όσος και να ήταν διαθέσιμος δεν θα έφτανε για να απαντηθούν όλες οι απορίες του ακροατηρίου. Το σεμινάριο εκτός των Πατρινών φίλων της ιστιοπλοΐας παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι ομίλων της περιφέρειας, κος Βγενής Χάρης γενικός γραμματέας του Ν.Α.Σ.Κ Αίολος από την Καλαμάτα και επίτροπος δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο έφορος κος  Μπίκος και ο αντιπρόεδρος κος Σχίζας του Ν.Ο.Κυλλήνης, ο έφορος ιστιοσανίδας του Ν.Ο.Πατρών κος Γράψας καθώς και η καταμετρητής κα Σπυριδέλη Μαρία του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν οι απονομές για την αγωνιστική περίοδο του 2011 των αγώνων για σκάφη Ανοικτής Θάλασσας. Μεταξύ άλλων έπαθλα στους νικητές απένειμαν ο Λιμενάρχης κος Φωτεινός, ο Υπολιμενάρχης κος Βασιλόπουλος καθώς και ο Πατρινός Ολυμπιονίκης με την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης, κος Συμεών Γεωργαράς.


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 71ης ΣΙΑΘ

Το Δ.Σ. του Ι.Ο.Πατρών επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους εκείνους οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους της 71ης Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας του Ομίλου.

Ο χώρος του εντευκτηρίου αποδείχθηκε μικρός για τους διακόσιους και πλέον φίλους, μέλη, αθλητές και εκπροσώπους φορέων, αθλητικών σωματείων κλπ.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Γ. Δημαράς, ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου, αντιπλοίαρχος Δ. Μαντέλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, κ. Στ. Φωτεινός, ο Υπολιμενάρχης, κ. Ι. Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, κ. Χ. Μουζάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας, κ. Σ. Πιστεύος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ν. Τζανάκος, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν. Μπεκίρη, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, πατήρ Π. Ρίπισης, εκπρόσωποι των γειτονικών ομίλων του Α.Ι.Ο. Ρίου «ΙΑΣΩΝ», του Ν.Ο.Κυλλήνης και του Πατραϊκού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, της Ομάδας Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο καθηγητής, κ. Α. Δήμας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Πρόεδρος του ΣΕ.ΒΙ.ΠΑ., κ. Γ. Μπέμπος και ο Γενικός Γραμματέας ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας, κ. Π. Μαντάς.

Η εκδήλωση συνέπεσε χρονικά με το πρώτο 24ωρο από την υπογραφή της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου και έδωσε την αφορμή στον Ι.Ο.Πατρών να ευχαριστήσει αφενός τον απελθόντα φορέα (Ο.Λ.ΠΑ.) και το προσωπικό του, με τον οποίο για πολλά χρόνια είχε μία εξαιρετική συνεργασία και αφετέρου να καλωσορίσει τον νέο φορέα (Δήμο Πατρέων) στο δύσκολο έργο της αξιοποίησης του. Το Παραλιακό μέτωπο δεν είναι μόνο κτήρια ή ελεύθεροι χώροι που έλειπαν από τον Δήμο. Είναι πολύ περισσότερα, είναι άποψη αλλά κυρίως δραστηριότητα, όπως μία από τις δραστηριότητες είναι και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος.