Επικοινωνία

29η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Με μία πλούσια τελετή λήξης στο Ληξούρι, αντάξια της φετινής πετυχημένης διοργάνωσης και της κεφαλλονίτικης φιλοξενίας, ολοκληρώθηκε η 29η διοργάνωση του Ράλι Ιονίου (29η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου).

Τον τόνο έδωσε η ιδιαιτερότητα του τοπίου, οι Ληξουριώτικες καντάδες και το κάδρο έκλεινε με το λιμάνι γεμάτο από τα σκάφη του αγώνα, ενώ την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού των Ιονίων Νήσων κ.Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκονας, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Αλέξης Μοσχονάς, ο Γραμματέας της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Καλατζής, ο κυβερνήτης του σκάφους συνοδείας του Π.Ν. πλωτάρχης Π.Ν. Αντώνης Σατζέλλης, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου και μία ιστορική μορφή της ελληνικής ωκεανοπορίας ο κ. Αντώνης Βασιλειάδης,  ο πρώτος Έλληνας που διέσχισε τον Ατλαντικό σε μοναχικό πλου. Επίσης, παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών ομίλων του Ράλι Ιονίου, φίλοι αλλά και συντελεστές της φετινής διοργάνωσης, όπως ο Βασίλης Ρουχωτάς πρώην Δήμαρχος Παλικής.

Μετά την απονομή των επάθλων του Ράλι Ιονίου ακολούθησε η απονομή του παράλληλου ιστιοπλοϊκού αγώνα «Juan de Fuca», που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Κεφαλονιάς-Ιθάκης, με τη συγγραφέα Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα να κάνει αναφορά στον μεγάλο Κεφαλλονίτη εξερευνητή. Την τελετή έκλεισε η βράβευση του κ.Αντώνη Βασιλειάδη και κεφαλλονίτικες καντάδες.

Η φετινή διοργάνωση του Ράλι Ιονίου ήταν επιτυχημένη και χαρακτηρίστηκε από ιστιοπλοϊκές διαδρομές οι οποίες ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τους ιστιοπλοϊκούς δρόμους του Ιονίου, με καιρικές συνθήκες ιδανικές, αφού μετά από παρατεταμένη αστάθεια ο καιρός επέστρεψε στις συνήθεις για την εποχή συνθήκες, δηλαδή μελτέμι στο Αιγαίο και δυτικοί στο Ιόνιο.

Η 1η παράκτια διαδρομή του Πατραϊκού ήταν μία ευχάριστη πρόγευση αγωνιστικά, με τον ανατολικό τοπικό άνεμο να δίνει ευκαιρία για τακτικές (η στεριά σε συνδυασμό με το ρεύμα έδινε πλεονέκτημα) και ευθύς εξαρχής να προμηνύει μία  μάχη για τις πρώτες θέσεις.

Η 2η διαδρομή προς τη Ζάκυνθο ήταν μία δύσκολή διαδρομή για τα πιο αργά σκάφη, αφού οι ασθενείς δυτικοί άνεμοι έπεσαν το βράδυ, αναγκάζοντας ορισμένα να εγκαταλείψουν, με το μεγαλοπρεπές Νixie (Χ-50) να παίρνει την κανονιά στις 20:00 και το τελευταίο σκάφος  να μπαίνει στο λιμάνι στις 08:30 την επομένη.

Η 3η διαδρομή από τη Ζάκυνθο στο Ληξούρι ικανοποίησε όλους με τον μαΐστρο να φέρνει και ανακατατάξεις, αφού όποιος κρατήθηκε κοντά στην Κεφαλονιά δεν πήρε αυτό που ανέμενε.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον κόλπο του Ληξουρίου σε συνθήκες ιδανικές για ιστιοπλοΐα διεξήχθησαν όρτσα-πρίμα, με τις διαδρομές να μετρούν για τον τοπικό αγώνα «De Fuca»  και για την 4η διαδρομή του Ράλι Ιονίου.

 Συνολικά 33 σκάφη και 170 ιστιοπλόοι συμμετείχαν σε 2 κατηγορίες, με το «Allegoria» και το «Απήδαλος Ναυς-International Maritime Services» να παίρνουν το επαμειβόμενο κύπελλο στην κατηγορία ORC International και ORC Club αντίστοιχα.

Στη γενική κατάταξη ORC INTL, 1η θέση το ALLEGORIA του Ν.Ο.Δελφιναρίου, 2η θέση το BIDOURIK του Ι.Ο.Πατρών και 3η θέση το CHRISTINA II-MARISPOND HELLAS του ΠΟΙΑΘ.

Στην 1η κατηγορία ORC CLUB, 1η θέση στο σκάφος ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ-INTERNATIONAL MARITIME SERVICES του Ν.Ο.Ε., 2η θέση το NIXIE του Ν.Ο.Λευκάδος και 3η θέση το ΑΘΗΝΑ του Ν.Α.Ο. Βούλας.

Στη 2η κατηγορία ORC CLUB, 1η θέση το ΤΟΛΜΗ του Ι.Ο.Νοτίου Ελλάδος, 2η θέση το ΕΧ-ΑΝΙΜΟ του Α.Ν.Ο. Ζακύνθου και 3η θέση το HARRISON του Ν.Ο. Αιγίου «Ποσειδών».

Στην OVERALL της κατηγορίας ORC CLUB, 1η θέση στο σκάφος ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ-INTERNATIONAL MARITIME SERVICES του Ν.Ο.Ε., 2η θέση το NIXIE του Ν.Ο. Λευκάδος και 3η θέση το ΤΟΛΜΗ του Ι.Ο.Νοτίου Ελλάδος.

 Και δεν υπάρχει πιο ασφαλές κριτήριο επιτυχίας μίας διοργάνωσης, από το πλήθος εκείνων που επένδυσαν σε αυτήν και είναι οι φορείς και οι χορηγοί.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, τα πληρώματα, τις επιτροπές, το Υπουργείο Τουρισμού που έθεσε τον αγώνα υπό την αιγίδα του, το Πολεμικό Ναυτικό για την αδιάκοπη παρουσία του με σκάφος συνοδείας, την Πυραυλάκατο «Σημ. Καβαλούδης», την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη συνδιοργάνωση, το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας-Ιθάκης, τις δημοτικές αρχές της Πάτρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας-Ιθάκης και τους χορηγούς :

Τη Διώρυγα Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ. Α.Ε.)

Τον χορηγό του Ι.Ο.Πατρών «SUPER CARGO, Yacht Special Transport»

Την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ασφάλειες

Την IONIAN DIAMOND MARITIME, επισκευές – συντηρήσεις σκαφών

Την ΕΥ SAILING, Θεματικά ιστιοπλοϊκά ταξίδια

Την ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Cruises

Τα Ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς

Το Οινοποιείο ΣΚΛΑΒΟΣ

Και τον κ. Βασίλη Ρουχωτά για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

Αποτελέσματα: http://www.sailingclub.gr/rally%20ionioy%20results

Φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHskFLGBWf