Επικοινωνία

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ 2013»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Δεκεμβρίου ο Διασυλλογικός αγώνας OPTIMIST & LASER 4,7 «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ 2013», που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με τη συμμετοχή των ομίλων Α.Ι.Ο. Ρίου «ΙΑΣΩΝ», Ν.Ο. Κιάτου και Α.Ο. Ιθάκης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», που προκειμένου να συμμετάσχει στον αγώνα αναγκάστηκε να έρθει στην Πάτρα από την Πέμπτη, λόγω του γνωστού προβλήματος της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα.

Το Σάββατο, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν 4 ιστιοδρομίες και να ευχαριστηθούν οι αθλητές ιστιοπλοΐα, ενώ οι θεατές απόλαυσαν ένα όμορφο πραγματικά θέαμα μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού.

Την Κυριακή μπορεί να επικράτησε άπνοια που δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση αγώνων, αλλά ήταν μία ηλιόλουστη ημέρα που βοήθησε, μέσα σε εορταστικό κλίμα, οι αθλητές να χαρούν και να πανηγυρίσουν την απονομή των επάθλων στους νικητές του αγώνα.

Στην κατηγορία Laser 4.7, την 1η θέση κατέλαβε ο Βασίλης Καρπούζας του Ι.Ο.Πατρών, με τον Παναγιώτη Καραπιπέρη του Ν.Ο.Κιάτου στη 2η θέση και τον Σπύρο Μορφέση του Α.Ο. Ιθάκης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» στην 3η.

Στην κατηγορία Optimist Αγοριών 1ος ήρθε ο Δημήτρης Ζαμάνος του Ν.Ο.Κιάτου, 2ος ο Βαγγέλης Κοτσάκος του Ι.Ο.Πατρών και 3ος ο Βασίλης Χάχαλης του Ι.Ο.Πατρών, στην κατηγορία Optimist Κοριτσιών 1η η Ματίνα Τσαπάρα του Ν.Ο.Κιάτου, 2η η Αλίκη Κανέλλου του Ν.Ο.Κιάτου και 3η η Άννη Παναγοπούλου του Ν.Ο.Κιάτου, ενώ στην κατηγορία Optimist 11χρονων 1ος ο Γιάννης Σιώκος του Ι.Ο.Πατρών, 2ος ο Γιώργος Παπαγγελής του Α.Ι.Ο. Ρίου  «ΙΑΣΩΝ» και 3ος ο Λάμπρος Γεωργόπουλος του Ι.Ο.Πατρών.

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα για τους δύο μικρότερους αθλητές που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αγώνα, τον Μάριο Γεωργόπουλο και τον Ιάσονα Ανδριόπουλο του Ι.Ο.Πατρών. Στην αγωνιστική ομάδα του Ι.Ο.Πατρών συμμετείχαν επίσης οι Αριστοτέλης Κουλουμπής-Καλογερόπουλος, Νικόλας Γεωργόπουλος, Αναστάσιος Μαρκεζίνης και Θεμιστοκλής Μπένος στην κατηγορία Optimist και Αχιλλέας Αργυρίου και Διονύσης Τσακαρισάνος στην Κατηγορία Laser 4.7.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝ. ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 77ης ΣΙΑΘ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΙΑΘ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πατρών έγινε, την Τετάρτη 18/12/13, ώρα 19:00, η τελετή Απονομής επάθλων για τους αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας 2013 του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, η Απονομή διπλωμάτων στους νέους κυβερνήτες ιστιοπλοϊκών σκαφών (απόφοιτοι Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας) και η Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στην Αγωνιστική Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στους ναυταθλητικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Ι.Ο.Πατρών στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε καθώς επίσης και στην ανάληψη της διοργάνωσης εκ μέρους του Ι.Ο.Πατρών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας, που θα γίνει από 31/5 μέχρι 4/6/2014 και αποτελεί κορυφαίο ναυταθλητικό γεγονός που αναδεικνύει την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή ως χώρο αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Έγινε ιδιαίτερη μνεία στον Μ. Ζησιμάτο για τις διακρίσεις του στο εξωτερικό, σε μια ιστιοπλοϊκή κατηγορία σκαφών (διθέσια) για την οποία δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή μας και τονίστηκε η αναγκαιότητα κατασκευής τους καθώς και στην εμβληματική απονομή του διπλώματος με αριθμό 2000 του Ι.Ο.Πατρών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Α. Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ., κ. Κ. Πλατυκώστας, ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου, Αντιπλοίαρχος Δ. Μαντέλης, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ, κ. Γ. Μάκκας, κά.

Διακρίσεις απέσπασαν τα σκάφη CAPT. YIOTIS με κυβερνήτη τον Γ. Καράμπελα, ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χ. Κανδρή, CHER με κυβερνήτη τον Δ. Δραμισιώτη, ΙΡΙΣ με κυβερνήτη τον Δ. Τσελίκα, BIDOURIK με κυβερνήτη τον Φ. Κορμπέτ, ΩΚΥΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γ. Θεοδώρου, ΠΥΘΕΑΣ με κυβερνήτη τον Ν. Ιατρίδη, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτες τους Ηρ. Ιωαννίδη και Δ. Μπάρκουλα, ΧΡΙΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Θ. Φωτόπουλο, ΑΝΑΛΗΜΜΑ με κυβερνήτη τον Λ. Χάρη, ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Π. Λιναρδάτο, EX ANIMO με κυβερνήτη τον Σπ. Αντωνιάδη, SIBA με κυβερνήτη τον Ευθ. Μπούντα, ΗΡΙΔΑΝΟΣ με κυβερνήτη τον Δ. Ραυτόπουλο, FILINTA με κυβερνήτες τον Π. Αποστολόπουλο και την Κ. Γιαννοπούλου, ΕΥ με κυβερνήτες τους Ηλ. Κάντζο, Π. Κονιαβίτη και Γ. Παπαηλίου, ΜΕΛΕΝΗ με κυβερνήτη τον Α. Μπαλαδάκη, ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δ. Γεωργίου και ΧΥΜΟΥΛΗΣ με κυβερνήτη τον Γ. Χύμα. Το έπαθλο για τα περισσότερα ναυτικά μίλια απονεμήθηκε στο σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ.

Στους αγώνες συμμετείχαν, επίσης, τα σκάφη ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ με κυβερνήτη τον Ν. Κακαβούλα, ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Μ. Μαραγκουδάκη, ΒΕΡΕΝΙΚΗ με κυβερνήτη τον Α. Σάνη, ELΙZA II με κυβερνήτη τον Α. Μποσγανά, ΕΥΠΛΟΙΑ με κυβερνήτη τον Ηρ. Ιωαννίδη, IRIDINI με κυβερνήτη τον Μ. Νικολάτο, ΚΙΡΚΗ ΙΙ με κυβερνήτη τον Θ. Λινάρδο, ΜΙΧΑΛΗΣ με κυβερνήτη τον Δ. Παπαμήτρου, ΟΝΑΡ με κυβερνήτη τον Γ.-Μ. Αντύπα, ROZA F. με κυβερνήτη τον Α. Φάκο, ΣΩΚΡΑΤΗΣ Π. με κυβερνήτη τον Α. Μπαρμπέτα, ΣΟΦΙΑ με κυβερνήτη τον Κ. Μαλαμή και ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δ. Φασουλή.

Οι απόφοιτοι της 77ης ΣΙΑΘ είναι οι εξής:

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΒΑΡΔΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΟΥΒΕΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΜΑΡΙΟΣ
ΓΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΙΡΚΙΛΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΙΟΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΛΙΟΝΑΚΗ ΝΕΦΕΛΗ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΙΓΓΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΜΟΥΡΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΑΚΟΥΛΙΑ ΓΙΟΥΛΗ
ΜΠΙΘΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
ΜΠΛΕΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΣΑΚΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΣΙΔΩΡΗ ΝΑΤΑΣΑ
ΣΟΥΡΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΨΙΟΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΝΤΟΥΡΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  76η

Την Αγωνιστική ΣΙΑΘ παρακολούθησαν οι:

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΒΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΑΪΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΛΤΙΝΑ
ΤΣΟΓΚΑ ΛΕΥΚΟΘΕΑ

Αγώνας Optimist και Laser "5ο Κύπελλο Ερυθρού Σταυρού - Κύπελλο Χιόνων"

Το Σάββατο 30/11 και την Κυριακή 1/12, η αγωνιστική ομάδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, αποτελούμενη από τους Γεωργόπουλο Λάμπρο, Γεωργόπουλο Νικόλαο, Κοτσάκο Ευάγγελο, Σιώκο Ιωάννη, Χάχαλη Βασίλειο στην κατηγορία optimist και Καρπούζα Βασίλειο-Πέτρο στην κατηγορία laser 4,7, συμμετείχε στους αγώνες «5ο Κύπελλο Ερυθρού Σταυρού - Κύπελλο Χιόνων» που συνδιοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, με τεράστια συμμετοχή αθλητών και καλά αποτελέσματα για τον Όμιλο καθώς στα  laser 4,7 ο Βασίλης Καρπούζας ανέβηκε στην 4η θέση της Γενικής, την 1η ημέρα, για να καταταχθεί τελικά, μετά από 2 άτυχες εκκινήσεις, στην θέση Γενικής Αγοριών. Στην κατηγορία optimist Αγοριών ο Βαγγέλης Κοτσάκος κατέκτησε την 31η θέση και ο Βασίλης Χάχαλης την 41η και στην κατηγορία optimist 11/χρονων, παίδων ο Γιάννης Σιώκος κατέκτησε την 19η θέση, ο Λάμπρος Γεωργόπουλος την 42η και ο Νικόλας Γεωργόπουλος την 68η.

Στον αγώνα συμμετείχαν συνολικά 236 αθλητές optimist και 54 αθλητές laser 4,7.


ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

«ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ» - «ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ»

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε ο Ι.Ο.Πατρών τους αγώνες Ανοικτής Θάλασσας με δύο εκδηλώσεις, ένα αγώνα με παλινδρομική διαδρομή 20 μιλίων την Κυριακή 20/10 και έναν ανεπίσημο μοναχικό 10 μιλίων το Σάββατο 19/10.

Στον αγώνα «ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/10, συμμετείχαν τα σκάφη CHER, EY, ΜΕΛΕΝΗ, FILINTA και EX-ANIMO και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

1η Νίκη σκάφος CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη

2η Νίκη σκάφος ΕΥ με κυβερνήτη τον Ηλία Κάντζο

3η Νίκη σκάφος ΜΕΛΕΝΗ  με κυβερνήτη τον Ανδρέα Μπαλαδάκη

Στον ανεπίσημο Μοναχικό Αγώνα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/10 συμμετείχαν τα σκάφη CHER, EY, IRIDINI, FILINTA και EX-ANIMO και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

1η Νίκη σκάφος CHER με κυβερνήτη τον Δημήτρη Δραμισιώτη

2η Νίκη σκάφος ΕΥ με κυβερνήτη τον Ηλία Κάντζο

3η Νίκη σκάφος EX-ANIMO  με κυβερνήτη τον Σπύρο Αντωνιάδη


Αγωνιστική Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θάλασσας

Την 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι εκπαιδευτικές πλόες της Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με το σκάφος IMX40, ALSOUMA-ALLIANΖ και εκπαιδευτή τον γνωστό Άλφη Γεωργιάδη.

Ο Άλφης Γεωργιάδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951 και ξεκίνησε την Ιστιοπλοΐα το 1964 με σκάφος τύπου OPTIMIST. Το 1968 μεταπήδησε στην κατηγορία FINN και από το 1969 και μετά ήταν συνέχεια μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας. Το 1983 μεταπήδησε στην κατηγορία STAR. Το 1984 συμμετείχε με σκάφος Soling στην Ολυμπιάδα του Los Angeles, πλήρωμα του Τάσου Μπουντούρη, όπου κατέλαβαν την 6η θέση. Το 1987, συμμετείχε με τον Ηλία Χατζηπαυλή με σκάφος STAR στη Spa Regatta του Medeblik  της Ολλανδίας και κατέλαβαν την 3η θέση.  Έχει πάρα πολλές διακρίσεις σε Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1986 άρχισε να εκπαιδεύει ιστιοπλόους Ανοικτής Θαλάσσης στον ΠΟΙΑΘ. Το 1988 αγόρασε δικό του σκάφος ανοικτής θαλάσσης και άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες. Το τελευταίο είναι ένα IMX-40 της X-Yachts, με το οποίο μαζί με την ομάδα του έχουν πολλές διακρίσεις στους αγώνες ανοιχτής θαλάσσης.

Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε Παρασκευή βράδυ στην Αίθουσα Διδασκαλίας του Ομίλου και το Σάββατο και την Κυριακή (από ένα γκρουπ) εν πλω με το σκάφος.

Γίνονται ακόμα δεκτές συμμετοχές.

Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ομίλου, τηλ. 2610423939


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPTIMIST-LASER

"ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ 2013"

Στο Ολυμπιακό Τρίγωνο ο Όμιλος ξεκίνησε μία σειρά αγώνων προετοιμασίας για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί το Μάρτιο, με τον αγώνα του Ν.Ο.Κιάτου "ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ 2013", στον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ συμμετείχαν 60 optimist και 20 laser.

Για τους αθλητές του Ομίλου ήταν ο πρώτος αγώνας μετά τη διακοπή του καλοκαιριού και παρόλα αυτά στα optimist γύρισαν με 2η Γενικής και 2η Αγοριών με το Βασίλη Χάχαλη και Γενικής Τζούνιορ και 3η Αγοριών Τζούνιορ με τον Γιάννη Σιώκο.

Πολύ καλή εμφάνιση έκανε όλη η ομάδα η οποία αποτελείτο από τους Γεωργόπουλο Λάμπρο, Γεωργόπουλο Νικόλαο, Κουλουμπή-Καλογερόπουλο Αριστοτέλη, Κοτσάκο Ευάγγελο, Μαρκεζίνη Αναστάσιο, Μπένο Θεμιστοκλή, Σιώκο Ιωάννη και Χάχαλη Βασίλειο στην κατηγορία optimist και Αργυρίου Αχιλλέα-Αλέξιο, Καρπούζα Βασίλειο-Πέτρο και Τσακαρισάνο Διονύσιο στην κατηγορία laser.


ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

«ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΑΤΡΩΝ»

Το σαββατοκύριακο 28 & 29/9, πραγματοποιήθηκε ο επετειακός αγώνας «Ναυμαχία Πατρών», στον οποίο συμμετείχαν 17 σκάφη και 50 ιστιοπλόοι. Ο αγώνας διεξήχθη με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και επειδή ένα μεγάλο μέρος του ήταν παράκτιο, προσέφερε θέαμα αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πλεονέκτημα του στίβου της περιοχής μας, που μπορεί να προσφέρει θέαμα και στον θεατή, αφού η διαδρομή είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ορατή σχεδόν σε όλο το μήκος των 20 μιλίων.

Στον αγώνα την κανονιά πήρε το σκάφος «BIDOURIK» ακολουθούμενο από το «CAPT. YIOTIS» και στις δύο ιστιοδρομίες. Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC International

1 Νίκη σκάφος BIDOURIK με κυβερνήτη τον Φιλ Κορμπέτ

2 Νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χάρη Κανδρή

3 Νίκη σκάφος IRIDINI  με κυβερνήτη τον Λάκη Νικολάτο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club

1 Νίκη σκάφος CAPT. YIOTIS με κυβερνήτη τον Γιώτη Καράμπελα

2 Νίκη σκάφος ΜΕΛΕΝΗ με κυβερνήτη τον Ανδρέα Μπαλαδάκη

3 Νίκη σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ  με κυβερνήτη τον Δάκη Ιωαννίδη


ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

«ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922»

Τα σκάφη έχουν ψυχή, γι’ αυτό έχουν όνομα. Αποτυπώνονται στις καρδιές μας και με το όνομά τους χρωματίζουν στιγμές της ιστορίας μας.

Το ατμόπλοιο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» ήταν εκείνο που μετέφερε τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στην Πάτρα μετά την καταστροφή. Ήταν μέρες του 1922.

Τώρα, το 2013, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών διοργανώνει τον ιστιοπλοϊκό αγώνα «ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1922» δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να γνωρίσουν.

Η διαδρομή, παράκτια, 20νμ, Πάτρα (Όμιλος) - Ρίο - Πάτρα - Τσουκαλέικα και τερματισμός στον Όμιλο.


ΑΓΩΝΑΣ «ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 2013»

ΠΑΤΡΑ-ΟΞΙΑ-ΠΑΤΡΑ 56ν.μ.

Ο αγώνας της Οξιάς αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς αγώνες που διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, αφού τα σκάφη διανύουν 56ν.μ. non stop, κροσάροντας τον Πατραϊκό δύο φορές και συναντούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες, τόσο στο πήγαινε, όσο και στην επιστροφή.

Επίσης, είναι ένας από τους αγώνες που η συμμετοχή και μόνο μετράει πολύ, αφού η προσπάθεια που καταβάλλουν τα πληρώματα είναι μεγάλη και αξίζουν τόσο εκείνοι που τερματίζουν πρώτοι όσο και τελευταίοι.

Στο φετινό αγώνα, παρατάχθηκαν στην εκκίνηση 16 σκάφη και 50 ιστιοπλόοι, ομολογουμένως μεγάλη συμμετοχή για τέτοιο αγώνα.

Οι καιρικές συνθήκες, παρά την αρχική αβεβαιότητα (πανσέληνος που σημαίνει αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τα ρεύματα), βγήκαν προς όφελος των ιστιοπλόων, αφού ο δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος που έφτασε το 5άρι (σε κάποια σημεία) εξασφάλισε ένα γρήγορο κροσάρισμα όλου του στόλου, με αποτέλεσμα το πρώτο σκάφος να καβαντζάρει το σημείο στροφής στις 17:14 και το τελευταίο μόλις στις 19:50.

Η επιστροφή βρήκε τα σκάφη να ταξιδεύουν δευτερόπριμα και ένα κόψιμο του καιρού στα 8 μίλια από τον τερματισμό επιβράδυνε το στόλο χαρίζοντας, όμως, στα πληρώματα  ένα εντυπωσιακό ταξίδεμα κάτω από την πανσέληνο.

Την κανονιά πήρε λίγο πριν τις 22:00 το σκάφος ΑΝΑΛΗΜΜΑ, με δεύτερο το ΙΡΙΣ και τρίτο το ΦΟΙΒΗ. Στη συνέχεια ο καιρός «κάθισε» τελείως, με το τελευταίο σκάφος να τερματίζει στις 6:30, ολοκληρώνοντας έναν ιδιαίτερο, πραγματικά, αγώνα.

Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club

1 Νίκη σκάφος ΑΝΑΛΗΜΜΑ με κυβερνήτη τον Λ. Χάρη

2 Νίκη σκάφος ΩΚΥΡΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γ. Θεοδώρου

3 Νίκη σκάφος ΙΡΙΣ  με κυβερνήτη τον Δ. Τσελίκα

Στον αγώνα συμμετείχαν τα σκάφη ΦΟΙΒΗ με κυβερνήτη τον Χ. Κανδρή, CAPT. YIOTIS με κυβερνήτη τον Γ. Καράμπελα, CHER με κυβερνήτη τον Δ. Δραμισιώτη, ΕΥΠΛΟΙΑ με κυβερνήτη τον Ηρ. Ιωαννίδη, IRIDINI με κυβερνήτη τον Γ. Νικολάτο, ΕΥ με κυβερνήτη τον Π. Κονιαβίτη, ΧΑΡΑ με κυβερνήτη τον Δ. Φασουλή, ΑΡΓΩ με κυβερνήτη τον Π. Λιναρδάτο, ΜΕΛΕΝΗ με κυβερνήτη τον Α. Μπαλαδάκη, ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ με κυβερνήτη τον Ν. Κακαβούλα, ΟΝΑΡ με κυβερνήτη τον Γ. Αντύπα και ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ με κυβερνήτη τον Δ. Μπάρκουλα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ OPTIMIST-LASER 4.7

1η ΗΜΕΡΑ

Στην 3η θέση Αγοριών και 6η Γενικής Laser βρίσκεται ο αθλητής του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών Βασίλης Καρπούζας, μετά από τρεις κούρσες (4ος, 6ος και 23ος) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist και Laser 4.7, το οποίο διεξάγεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο, στην Κατερίνη.

Στα Laser συμμετέχουν 90 αθλητές, οι καλύτεροι από τις περιφέρειες της χώρας μας και οι 10 πρώτοι (5 αγόρια και 5 κορίτσια) θα αποτελέσουν την Εθνική Ομάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στα Optimist, ο 1ος νικητής στην κατηγορία optimist 11χρονων του Περιφερειακού, αθλητής του Ι.Ο.Πατρών, Γιάννης Σιώκος, τρέχει με σπασμένο δάχτυλο και βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας μαζί με τον Βασίλη Χάχαλη του Ι.Ο.Πατρών.

Σήμερα διεξάγονται οι ιστιοδρομίες της 2ης ημέρας και το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

2η ΗΜΕΡΑ

Η 2η ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών (βροχή, χαμηλή ένταση ανέμων και ρεύματα) επηρέασε τους αγωνιζόμενους.

Η αγωνία των ανθρώπων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών κορυφώνεται, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου αθλητής του διεκδικεί την είσοδο στην Εθνική Ομάδα στην κατηγορία Laser 4.7.

Απομένουν 2 ημέρες αγώνων (10 και 11/5) και ο Βασίλης Καρπούζας, στη χθεσινή 2η ημέρα, έφερε 10 και 33, κρατώντας την 3η θέση στους παίδες και ισοβαθμώντας στην 7η θέση στη Γενική Κατηγορία Laser 4.7.

Στα Optimist οι Γιάννης Σιώκος και Βασίλης Χάχαλης, μετά την πρώτη άτυχη αγωνιστικά ημέρα, δίνουν τη δική τους μάχη σε 180 αθλητές, βελτιώνοντας σταδιακά τη θέση τους, με τον Γιάννη Σιώκο να βρίσκεται βαθμολογικά στη 2η καλύτερη θέση από την αποστολή της Δυτ. Ελλάδας.

— — —

Επέστρεψε, αργά, τη νύχτα του Σαββάτου, η αποστολή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών αποτελούμενη από τον προπονητή Θεόδωρο Καλογερή και τους αθλητές Βασίλη Καρπούζα στα laser 4.7 και Γιάννη Σιώκο και Βασίλη Χάχαλη στα Optimist.

Παρά την απώλεια εισόδου στην Εθνική ομάδα της κλάσης τους, η ικανοποίηση των μελών και των φίλων του ομίλου που τους υποδέχτηκαν ήταν μεγάλη, αφού φέτος οι αθλητές του ιστιοπλοϊκού και διακρίθηκαν και μας προσέφεραν αγωνία και χαρά.

Στα Laser 4.7, ο Βασίλης Καρπούζας με την πρώτη του!!! συμμετοχή σε Πανελλήνιο αυτής της κλάσης κατέλαβε τελικά την 6η θέση στους παίδες και τη 17η της γενικής σε 85 αθλητές, μετά από μία πραγματικά άτυχη 3η ημέρα αγώνων, που του στέρησε το μετάλλιο και την είσοδο στη δεκάδα.

Στα Optimist, οι Βασίλης Χάχαλης και Γιάννης Σιώκος (με σπασμένο δάκτυλο) ξεπέρασαν το αρχικό στραβοπάτημα της πρώτης ημέρας που τους στοίχησε την είσοδο στο χρυσό στόλο και με μεγάλη μάχη πήραν τη 15η και 19η θέση γενικής στον αργυρό στόλο και συνολικά τη 2η και την 3η αντίστοιχα καλύτερη εμφάνιση των αθλητών της Δυτικής Ελλάδος.   


ΑΓΩΝΑΣ «ΘΥΣΙΑΣ 2013»

Η φετινή αγωνιστική περίοδος των αγώνων Ανοικτής Θάλασσας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών ξεκίνησε με τον παραδοσιακό αγώνα «ΘΥΣΙΑΣ 2013», ενταγμένο εδώ και 25 χρόνια στις Τελετές Εξόδου της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο αγώνας, πριν ξεκινήσει, ήδη, είχε σημειώσει επιτυχία, αφού 23 σκάφη και 75 ιστιοπλόοι είχαν δηλώσει συμμετοχή. Έμενε μόνο ο άνεμος να δώσει την τελική πινελιά στον αγώνα, πράγμα που ανησυχούσε την Επιτροπή Αγώνα.

Η εκκίνηση, θεαματικά, δόθηκε μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, με τα πολύχρωμα μπαλόνια να προσφέρουν θέαμα και χρώμα στο θολό τοπίο των ημερών.

Ο Πατραϊκός, μετεωρολογικός γρίφος ενίοτε, ταλαιπώρησε τους αγωνιζομένους, αφού μετά τον αρχικά ανατολικό, εμφάνισε άπνοια και μόνο κατά τις 15:00 έβγαλε έναν ασθενή δυτικό σπρώχνοντας τα σκάφη στον τερματισμό.

Την κανονιά πήρε το ΗΡΙΔΑΝΟΣ κατά τις 17:00, ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε στις 19:37, το βράδυ.

Την Κυριακή, στην επιστροφή, η πρόγνωση έδινε πιο ελαφρείς ανέμους αλλά τα σκάφη βρήκαν τον άνεμο που χρειάζονταν και έφτασαν με μικρές διαφορές, με πρώτο (κανονιά) αυτή τη φορά το ΙΡΙΣ.

Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC International

1η Νίκη σκάφος ΦΟΙΒΗ  με κυβερνήτη τον Χ. Κανδρή

2η Νίκη σκάφος ΝΗΠΕΝΘΕΣ με κυβερνήτη τον Δ. Γεωργίου

3η Νίκη σκάφος ΣΟΦΙΑ  με κυβερνήτη τον Κ. Μαλαμή

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club

1η Νίκη σκάφος ΩΚΥΡΟΗ με κυβερνήτη τον Γ. Θεοδώρου

2η Νίκη σκάφος CHER  με κυβερνήτη τον Δ. Δραμισιώτη

3η Νίκη σκάφος ΧΥΜΟΥΛΗΣ  με κυβερνήτη τον Γ. Χύμα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club N/S

1η Νίκη σκάφος CAPT. YIOTIS  με κυβερνήτη τον Γ. Καράμπελα

2η Νίκη σκάφος ΠΥΘΕΑΣ με κυβερνήτη τον Ν. Ιατρίδη

3η Νίκη σκάφος ΡΟΖΑ Φ.  με κυβερνήτη τον Α. Φάκο


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

OPTIMIST-LASER 4.7

Επειδή το Δελτίου Τύπου δεν απεικονίζει πάντα την πραγματική εικόνα του αγώνα, με τις προσπάθειες των αθλητών (τις καλές και τις κακές), αξίζει να ξεδιπλώσουμε τις στιγμές του φετινού Περιφερειακού Πρωταθλήματος για να γίνει αντιληπτή η ατομική αλλά και η ομαδική διάκριση.

Στο μακρινό Γύθειο, συγκεντρώθηκαν 90 αθλητές Όπτιμιστ και 21 αθλητές Λέιζερ από 14 ομίλους. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές μόνο 12 Όπτιμιστ και 10 Λέιζερ θα κέρδιζαν την πρόκριση για το Πανελλήνιο, αφού λόγω οικονομικής κρίσης ο αγώνας πρόκρισης (Ranking List) είχε αποφασιστεί ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί. Δηλαδή, ειδικά στα Όπτιμιστ, ο συναγωνισμός έγινε σκληρός και η επιτυχία δύσκολη για πολλούς αθλητές.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία η πρόκριση των 2 αθλητών μας, με 1η θέση στα junior του Γιάννη Σιώκου και 5η γενικής και η 3η θέση γενικής του Βασίλη Χάχαλη.

1η Ημέρα

Ο στίβος κοντά στις εγκαταστάσεις του ομίλου στήθηκε χωρίς προβλήματα, ανάλογος του επιπέδου του αγώνα με τις κούρσες να διαρκούν περί τα 50 λεπτά και ορισμένες φορές την 1 ώρα, με άνεμο σταθερής διεύθυνσης, έντασης από 14 έως 20 μίλια, χωρίς ρεύματα αλλά με παγίδες ειδικά κοντά στη στεριά.

Στην πρώτη κούρσα, οι αθλητές έψαξαν τα τακ με καλύτερο πλασάρισμα τον Βασίλη Χάχαλη (15ο), ακολουθούμενο από τον Αριστοτέλη Κουλουμπή-Καλογερόπουλο (23ο) και τον Λάμπρο Γεωργόπουλο (29ο). Όσοι διάλεξαν στεριανό τακ, Σιώκος, Αργυρίου, Κωτσάκος έχασαν θέσεις και τερμάτισαν πίσω σχετικά. Στην 2η κούρσα, όμως, όλοι άρχισαν να μπαίνουν δυνατά με τον Σιώκο 8ο, τον Χάχαλη 13ο, τον Κωτσάκο 17ο, τον Αργυρίου 19ο, τον Κουλουμπή-Καλογερόπουλο 24ο και τον Λάμπρο Γεωργόπουλο 29ο. Στην 3η κούρσα Χάχαλης 3ος, Σιώκος 8ος, ακολουθούμενοι από τον Κωτσάκο 18ο, τον Λάμπρο Γεωργόπουλο 22ο και τον Αργυρίου 23ο. Στο τέλος της ημέρας, η βαθμολογία διαμορφώθηκε με μικρές διαφορές σε ένα μεγάλο εύρος θέσεων, σημάδι ότι ο αγώνας είχε πολύ δρόμο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση παρά το ότι ορισμένοι αθλητές έδιναν την εικόνα ότι είχαν ξεχωρίσει. Καλύτερο πλασάρισμα, ο Χάχαλης στην εικοσάδα, ακολουθούμενος από τον Σιώκο, που όμως έδειχνε ότι στα Junior ήταν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής.

Στα Λέιζερ, Βασίλης Καρπούζας ξεκίνησε δυνατά και με μία καλή εκκίνηση βρέθηκε να καβατζάρει την πρώτη σημαδούρα στην 3αδα και μέχρι να ολοκληρώσει τα πρίμα–όρτσα είχε τεθεί καθαρά επικεφαλής, τερματίζοντας 1ος στην 1η κούρσα. Στην 2η ιστιοδρομία, η μάχη είχε ανάψει με συνεχείς εναλλαγές θέσεων και συνωστισμό στο προπορευόμενο γκρουπ, με αποτέλεσμα 6ος και απειλή για ένσταση στο καβατζάρισμα της τελευταίας σημαδούρας. Στην 3η ιστιοδρομία, ο Βασίλης φλέρταρε την πρωτιά και ήρθε 2ος, μπαίνοντας 2ος στην βαθμολογία της ημέρας.  Εκεί που θα περίμενε κανείς το κλίμα μεταξύ των αθλητών των Λέιζερ να είναι με ηπιότερο ανταγωνισμό -αφού έπαιρναν την πρόκριση περισσότεροι ποσοστιαία- τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά εξαιτίας μίας ένστασης (στον Καρπούζα) για αντικανονική επαφή. Η ένσταση έγινε από έναν αθλητή, ο οποίος δεν είχε εμποδιστεί ή χάσει θέση εξαιτίας της ενέργειας του Βασίλη, η επαφή είχε γίνει στα πλαίσια στριμώγματος σε σημείο στροφής και κατά την προσπάθεια να κερδίσει θέση μετά την τελευταία σημαδούρα και απλά έδειχνε ότι είχε γίνει προκειμένου να «κουρευτεί» βαθμολογικά ο Βασίλης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Ι.Ο.Πατρών και την δυσαρέσκειά τους σε επίπεδο νοοτροπίας που ορισμένοι προπονητές καλλιεργούν προκειμένου να καβατζάρουν θέσεις για τα κύπελλα. Η Επιτροπή Ενστάσεων παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Ι.Ο.Πατρών, έδωσε DSQ στον Καρπούζα στέλνοντάς τον στην 16η θέση.  Το πιο σημαντικό όμως ήταν, πλέον, ότι ο αγώνας για τον αθλητή από περίπατος έγινε ανήφορος, αφού ο αθλητής ήταν αναγκασμένος να τρέχει χωρίς να έχει την πολυτέλεια κάποιας κακής κούρσας και με τον κίνδυνο να χρεωθεί μία επαφή ή ποινή (πράγμα συνηθισμένο στα Λέιζερ) και να βρεθεί εκτός πρόκρισης. {Αυτό το σενάριο ήρθε να επαληθευθεί στα Όπτιμιστ με μια αθλήτρια του Κιάτου, η οποία παρά τις δύο πρώτες θέσεις, τις δύο δεύτερες θέσεις…!!!! για ένα DSQ και μία πρόωρη έχασε και την πρόκριση και το κύπελλο…}

Η πρώτη μέρα έκλεισε με πολύ άγχος αλλά και πολλές προσδοκίες, αφού στα Όπτιμιστ όχι 2 αλλά 4 αθλητές έπαιζαν για την πρόκριση.

2η Ημέρα

Ο στίβος στήθηκε στο ίδιο σημείο με τις ίδιες συνθήκες,  δίνοντας την ευκαιρία να γίνουν 3 κούρσες και οι αθλητές να πετάξουν από μία κακή κούρσα. Η ομάδα των Όπτιμιστ ξεκίνησε με μία από τις καλύτερες κούρσες της, με 2η θέση τον Χάχαλη, 5η θέση τον Σιώκο, 7ο τον Αργυρίου και 10η θέση τον Κουλουμπή-Καλογερόπουλο. Οι συνθήκες δεν άλλαξαν και ο Χάχαλης με 2η, 8η και 3η ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας, ακολουθούμενος στην 4η θέση της κατάταξης από τον Σιώκο, ο οποίος φέρνοντας στις τρεις κούρσες 5, έδειξε φοβερή σταθερότητα και ωριμότητα. Οι αθλητές και στις 3 κούρσες έπαιζαν στην πρώτη 5άδα, η οποία οδηγούσε το στόλο, ενώ κατά πόδας έμπαινε και ο Αργυρίου με 7, 16 και 13 προσπαθώντας να μειώσει τη διαφορά, ερχόμενος στην 15η θέση της γενικής,  μόλις 3 θέσεις από την πρόκριση. Στη 19η θέση της βαθμολογίας της ημέρας βρέθηκε η έκπληξη της αποστολής ο νεοφώτιστος σε αγώνες Βαγγέλης Κωτσάκος, ο οποίος με 4, 13 και 37 στις 3 κούρσες έδειξε ότι έχει και μέλλον αλλά και δυνατότητες. Οι Αριστοτέλης Κουλουμπής-Καλογερόπουλος (30ος) και Λάμπρος Γεωργόπουλος (34ος) ακολουθούσαν στη μέση, βαθμολογικά, του στόλου των 90 αθλητών, με τον Νικολάκη Γεωργόπουλο στη θέση 50, να αποτελεί και αυτός μία πολύ καλή έκπληξη της ομάδος, αφού παρά τη μικρή του ηλικία και την απειρία, τερμάτιζε σε όλες τις κούρσες χωρίς να βγει ούτε DNF ούτε άκυρος. Στο τέλος της ημέρας, η ομάδα των Όπτιμιστ άρχισε να χαμογελά, αφού έπαιζαν και για την πρόκριση και για το κύπελλο με σίγουρο σχεδόν τον Σιώκο όπου στην κατηγορία των τζούνιορ η απόσταση από τον 2ο ήταν μεγάλη.

Στα Λέιζερ, ο Καρπούζας ξεκίνησε επιφυλακτικά, με μία 5η θέση στην πρώτη κούρσα, προφυλάσσοντας τον εαυτό του και με πολύ προσεκτικές από πλευράς τακτικής κούρσες ήρθε δύο φορές 3ος στην 5η και 6η ιστιοδρομία. Στη γενική, έτσι, κρατήθηκε 4ος με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, πράγμα που του έδινε τη δυνατότητα να παίζει και στα μετάλλια. Όμως ο σκεπτικισμός στην αποστολή μεγάλωσε, όταν δεν έγινε δεκτή μία ένσταση που αφορούσε αυτή τη φορά τον αθλητή, ο οποίος είχε την προηγούμενη μέρα κάνει ένσταση στο Βασίλη, δημιουργώντας συνειρμούς (περί εύνοιας) ενδεχομένως αβάσιμους αλλά υπαρκτούς. (Σημ. ο εν λόγω βρισκόταν στη 2η θέση της γενικής).

3η Ημέρα

Οι καιρικές συνθήκες έδιναν διαφορετικό καιρό, δυνατό άνεμο, βροχή και κύμα κατά τις 14:00 με ώρα τελευταίας εκκίνησης στις 15:00. Ήταν αβέβαιο τι θα γίνει και εάν θα πραγματοποιούνταν κούρσες και πόσες.

Τα σκάφη έπεσαν στο νερό και καθώς η παρέλαση στο Γύθειο ήταν σε εξέλιξη οι προπονητές συνόδευσαν τα παιδιά σε αυτή την αυθόρμητη και ιδιότυπη παρέλαση που μάλλον δεν πρέπει να έχει προηγούμενο.

Κατά τις 13:30, άρχισε ο καιρός να μπαίνει στον στίβο, ακολουθούμενος από ένα χοντρό σουέλ, που οδήγησε αρκετά παιδιά να βγουν έξω, διότι είχαν ζαλιστεί. Όλα έδειχναν ότι θα διεξαγόταν μία μόνο κούρσα. Τα Όπτιμιστ ξεκίνησαν αλλά ο Χάχαλης δεν καταλάβαινε τίποτα και με μία 6η θέση κράτησε το κύπελλο της 3ης θέσης γενικής. Ο Σιώκος «συντηρητικά» έφερε 16, έπεσε κατά μία θέση στη γενική 5ος αλλά η 1η θέση στα τζούνιορ και το κύπελλο τον περίμεναν. Ο Κωτσάκος με μία 12η βελτίωνε τη θέση του 16ος γενικής και έδειχνε ότι εάν γίνονταν άλλες δύο κούρσες θα μπορούσε να πιάσει μέχρι και την πρόκριση. Ο Αργυρίου με μία 21η θέση κράτησε τη 15η της γενικής. Ο Κουλουμπής-Καλογερόπουλος προσπαθώντας να πάρει καλή θέση στην εκκίνηση πήρε μία πρόωρη και διολίσθησε στη βαθμολογία κατά 3 θέσεις. Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος επωφελήθηκε βαθμολογικά και πέρασε στην 32 θέση, ενώ ο μικρός Νικολάκης δεν κατάλαβε τίποτα ούτε από σουέλ ούτε από την καταχνιά και τερμάτισε κανονικά στις γνώριμες θέσεις του.

Στα Λέιζερ, η εκκίνηση δόθηκε με τον Καρπούζα να φεύγει καθαρά…. πίσω… 17ος, μακριά από τη γραμμή, μακριά από επαφές… Δεν ήθελε να ρισκάρει τίποτα. Πήγαινε για την πρόκριση. Μέχρι τη γραμμή τερματισμού πέρασε 5ος και τερμάτισε 12ος, δίνοντας ραντεβού στο Πανελλήνιο. Στην τελική βαθμολογία ήρθε 5ος.    

Συμπερασματικά

Το Περιφερειακό είναι ένας δύσκολος αγώνας και πολλές φορές κρίνεται και από αστάθμητους παράγοντες. Πολλές φορές, η μάχη δίνεται αλλά δεν αποδίδει ή φέρνει κύπελλα. Διαβάζοντας την ανασκόπηση, βλέπει κανείς πολλά που τα αποτελέσματα ή τα Δελτία Τύπου δεν δείχνουν. Γι’ αυτό όλοι οι πρωταγωνιστές… προπονητής, αθλητές, συνοδοί, χαμένοι και κερδισμένοι… αξίζουν πολλά.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφέρουμε και τα παρακάτω, ότι οι επιδόσεις των δικών μας αθλητών αλλά και η μεγάλη νίκη του αθλητή του Ιάσονα Ρίου, Παπαπαναγιώτου Σταύρου που ήρθε 1ος στη γενική, έφεραν την Πατραϊκή Ιστιοπλοΐα Τριγώνου σε ζηλευτή θέση και σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας των αθλητών το μέλλον διαγράφεται καλό.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Το παραπάνω χρονικό του αγώνα έτυχε παρεξηγήσεων και παρανοήσεων. Ο Όμιλος, απαντώντας σε αυτές τις παρεξηγήσεις, διευκρινίζει ότι το πνεύμα του χρονικού είναι η επιβράβευση όλων των συμμετεχόντων αθλητών μας μέσω της ανάδειξης των δυσκολιών του αγώνα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις ενστάσεις είναι μέρος της τακτικής και του αγώνα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ευρύτητα και τη διαφορετικότητα των απόψεων και όχι με γραφειοκρατική μικρόνοια.

Ένα ζωντανό χρονικό (όπως αυτό που γράφτηκε και όπως αυτά που παρουσιάζονται ακόμη και σε έγκυρα περιοδικά) μπορεί να έχει (και πρέπει) την πολυτέλεια της ελευθερίας της έκφρασης, την υποκειμενικότητα και το ρίσκο της ευγενούς κριτικής στα γεγονότα.

Σε καμιά περίπτωση όμως το χρονικό δεν υποτίμησε ή ακόμη κατηγόρησε την προσπάθεια του διοργανωτή Ομίλου και της Ομοσπονδίας στον αγώνα, ο οποίος ήταν από τις καλύτερες διοργανώσεις των Περιφερειακών, τα τελευταία χρόνια.

Αποτελέσματα Optimist

Αποτελέσματα Laser


ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αντικεραυνική προστασία μικρών σκαφών

Καταιγίδα στη θάλασσα. Κοντά ή μακριά από τη στεριά. Τί ακριβώς συμβαίνει;

Πριν ένα μήνα διαβάσαμε την είδηση:

Κεραυνός χτύπησε τη βάρκα στην οποία επέβαιναν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Βόνιτσα. Ο 37χρονος ψαράς και ιχθυέμπορος έχασε την ζωή του ενώ ο δεύτερος που εργαζόταν ως υπάλληλος στην επιχείρησή του, τραυματίστηκε στο ένα μάτι.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι και τι είναι σωστό; Να ρίξω ένα κομμάτι αλυσίδας στο νερό; Προκαλώ ή απωθώ τον κεραυνό; Διαθέτει κάποια προστασία το σκάφος; Είναι η πρέπουσα;

Ομιλία-συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 3/4/13, στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών (Ηρώων Πολυτεχνείου), ώρα 20:00.

Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση θα είναι ανοιχτή στο κοινό της πόλης μας.

Ομιλήτρια θα είναι η κα Ελευθερία Πυργιώτη, Διδάκτωρ της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία ο Ι.Ο.Πατρών ευχαριστεί εκ των προτέρων για την εθελοντική προσφορά της.

Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ι.Ο.Πατρών (ώρες λειτουργίας 9:00-17:00, τηλ. 2610423939).


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPTIMIST-LASER

"ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2013"

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου, η αγωνιστική ομάδα optimist και laser του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών συμμετείχε στο διασυλλογικό αγώνα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2013», που διοργάνωσε ο Ν.Ο.Αιγίου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Στην κατηγορία laser, ο Βασίλης Καρπούζας κατέκτησε την θέση ενώ στην κατηγορία Optimist 11χρονων,  ο  Λάμπρος Γεωργόπουλος τη και ο Γιάννης Σιώκος την θέση. Στον αγώνα συμμετείχαν, επίσης, οι αθλητές, Αργυρίου Αχιλλέας-Βασίλειος, Γεωργόπουλος Νικόλαος, Κουλουμπής-Καλογερόπουλος Αριστοτέλης, Κοτσάκος Ευάγγελος, Μαρκεζίνης Αναστάσιος, Μπαϊλός Μάριος, Μπένος Θεμιστοκλής, Τσαπάρας Σταύρος-Παναγιώτης, Τριανταφυλλόπουλος Αθανάσιος και Χάχαλης Βασίλειος.

Ο αγώνας αυτός ήταν η τελευταία πρόβα, πριν το Περιφερειακό Πρωτάθλημα  optimist και laser, που θα διεξαχθεί από 22 έως 25 Μαρτίου στο Γύθειο.


ATHENS EUROLYMP WEEK 2013

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, ορισμένοι αθλητές από την αγωνιστική ομάδα των Optimist και των Laser του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών έδωσαν το παρόν στους αγώνες του Eurolymp στην Αθήνα. Η αποστολή του Ι.Ο.Πατρών αποτελείτο από τους Καρπούζα Βασίλη στα Laser 4.7 και τους Γεωργόπουλο Λάμπρο, Σιώκο Ιωάννη και Αργυρίου Αχιλλέα στα Optimist.

Οι καιρικές συνθήκες (λιγοστός άνεμος) δεν έδωσαν τη δυνατότητα να διεξαχθούν πολλές ιστιοδρομίες και αυτό επηρέασε τα αποτελέσματα, αφού οι αθλητές δεν μπόρεσαν να «πετάξουν» τα χειρότερα πλασαρίσματα και να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε έναν αγώνα με συμμετοχές πολλών καλών αθλητών.

Μία πρόωρη στην πρώτη κούρσα των Laser 4,7 στο Eurolymp (την οποία «κουβάλησε» βαθμολογικά) στέρησε στον Βασίλη Καρπούζα ένα πλασάρισμα στη δεκάδα, καταλαμβάνοντας την 26η θέση σε περίπου 60 αθλητές. Στη συνέχεια, οι καλές κούρσες έδειξαν ότι ο αθλητής του Ι.Ο.Πατρών βρίσκει τη φόρμα του ενόψη των υποχρεώσεών του στους αγώνες του Περιφερειακού σε 15 ημέρες και στο Πανελλήνιο τον Μάιο. 

Το ίδιο συνέβη και στα Optimist όπου οι Σιώκος, Αργυρίου και Γεωργόπουλος έφεραν καλά πλασαρίσματα αλλά δεν μπόρεσαν να «πετάξουν» και αυτοί από μία κακή κούρσα με τελική κατάταξη 53, 68 και 73 θέση σε 110 αθλητές. 


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPTIMIST στον Ν.Ο.Δελφιναρίου

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, διεξήχθη στο Φαληρικό Όρμο Διασυλλογικός Αγώνας για σκάφη τύπου Optimist, που διοργάνωσε ο Ν.Ο. Δελφιναρίου.

Στον αγώνα συμμετείχε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με την αποστολή τριών αθλητών, τον Ιωάννη Σιώκο που κατέκτησε τη θέση στην κατηγορία  Optimist 11χρονων  και την 33η στη Γενική Κατάταξη, τον Λάμπρο Γεωργόπουλο που ήρθε 6ος στην κατηγορία  Optimist 11χρονων  και 54ος στη Γενική Κατάταξη και τον Νικόλαο Γεωργόπουλο που έτρεξε τον πρώτο του αγώνα και ήρθε 89ος στη Γενική Κατάταξη σε σύνολο 103 αθλητών.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝ. ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΙΑΘ

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή επάθλων για τους αγώνες  Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας της αγωνιστικής περιόδου 2012, καθώς και η απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους της 74ης Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας του Ομίλου.

Οι απονομές διεξήχθησαν στο Εντευκτήριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, σε ένα ζεστό περιβάλλον, κατάμεστο από παρουσίες κυβερνητών, αθλητών, πληρωμάτων και άλλων φίλων της ιστιοπλοΐας. Βραβεύθηκαν νικητές αλλά και συμμετέχοντες, ενώ καλωσορίστηκαν οι νέοι απόφοιτοι ιστιοπλόοι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου Αντιπλοίαρχος Δ. Μαντέλης και εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών προσπαθεί, πέρα των άλλων, να αναδείξει την αξία και την ωφελιμότητα των θαλασσινών μας εμπειριών ακόμα και στη στεριά.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΟΥ 2013»

Με τη συμμετοχή στο Διασυλλογικό αγώνα «ΑΡΓΟΝΑΥΤΟΥ 2013», η αγωνιστική ομάδα των optimist του Ι.Ο.Πατρών ξεκίνησε την προετοιμασία της για το Περιφερειακό που θα γίνει την Άνοιξη.

Ο αγώνας διεξήχθη το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στο Φαληρικό κόλπο, με διοργανωτή όμιλο τον Ν.Ο.ΕΛΛΑΔΟΣ και τη συμμετοχή 100 αθλητών.

Στην κατηγορία Παίδων ο Χάχαλης Βασίλης κατέκτησε την 39η θέση και ο Αργυρίου Αχιλλέας την 42, ενώ στην κατηγορία junior ο Γεωργόπουλος Λάμπρος την 18η και ο Σιώκος Γιάννης την 22η.


ΟΜΙΛΙΑ

Ο Όμιλός μας στα πλαίσια των προγραμματισμένων Σεμιναρίων-Ομιλιών, προτίθεται να κάνει γνωστή στο κοινό τη μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αφενός και αφετέρου να γίνει συζήτηση και να προβεί σε μία παρουσίαση απόψεων και προτάσεων που ο Όμιλός μας έχει διαμορφώσει για τις τοπικές κοινωνίες, την Τετάρτη 23/1 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ομίλου, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Ομίλου και μέλος της ΕΑΘ, Κώστα Καλογερόπουλο.

Η ομιλία θα είναι ανοικτή σε όλους (όχι μόνο στα μέλη). 


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Η εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27/1 ώρα 19:00, στο Εντευκτήριο του Ομίλου.